سفارش تبلیغ
صبا ویژن

بلاگ سامان ۷۲۴

 آشنایی و شناخت انواع اسناد ملکی

آشنایی با انواع اسناد ملکی :

انواع اسناد ملکی بارها شده است که به گوش شما خورده، اما در مورد ماهیت و معنای آنها اطلاعات کافی ندارید. برای بیشتر شما این سوال پیش می آید که آیا انواع اسناد ملکی معتبر هستند و یا اینکه روند قانونی آنها چگونه باید طی شود ؟ برای اینکه پاسخ سوال های خود را در مورد انواع اسناد ملکی دریابید، بهتر است که در ابتدا با انواع اسناد ملکی شوید.

شما باید دقت داشته باشید که اگر اطلاعاتی در مورد انواع اسناد ملکی ندارید وارد یک معامله ملکی نشوید، چرا که اگر مشکلی به وجود آید باید به مراکز قضایی و قانونی برای رفع مشکل خود مراجعه کنید. بدین ترتیب یکی از مهمترین مسائلی که در خرید خانه با آن مواجه می شوید سند مالکیت آن خانه می باشد. برای اینکه خانه شما به ثبت برسد انواع اسناد ملکی ملکی وجود دارد که شما باید با آنها آشنایی کافی داشته باشید.

باید بدانید که سند رسمی عبارت است از هر نوشته ای که در مقام دفاع و دعوی قابل استناد باشد و در ماده 1248 قانون مدنی آمده باشد. کلمه سند به این معنی می باشد که طلب و یا وام کسی را معین می کند و یا اینکه آن وام و طلب را در حالت ثابت نگه می دارد. اگر می خواهید تعریف کلی سند را بدانید بید به ماده 1287 قانون مدنی رجوع کنید. در تعریف دقیق آن آمده است که اسنادی را که دفاتر اسناد رسمی و یا اداره ثبت اسناد و املاک به رسمیت بشناسند و صلاحیت آنها را بپذیرند به عنوان سند رسمی شناخته می شوند. در ادامه برای اینکه با انواع اسناد ملکی آشنایی بیشتری داشته باشید آنها را معرفی می کنیم.

 

معرفی انواع اسناد ملکی :

همانطوری که بین نمودیم برای ثبت سند انواع اسناد ملکی وجود دارد که شما باید با تمامی آنها آشنایی کاملی داشته باشید. در ادامه آنها را معرفی می کنیم.

  1.  سند ملکی مشاع :

این سند یکی از انواع اسناد ملکی در کشور ایران می باشد. همانطور که می دانید واژه مشاع به معنی شریک بودن می باشد و زمانی در مورد سند این واژه را به کار می برند که آن ملک چندین مالک داشته باشد و یا اینکه میان چند شریک آن ملک را تقسیم کرده باشند. در این نوع سند هریک از مالکان یک سند رسمی در دست دارند. خرید اینگونه ملک ها دشواری پیچیده تری نسبت به دیگر اسناد دارد که شما باید در مورد آن تحقیقات جامعی انجام دهید.

 

  1. سند ملکی شش دانگ :

این سند به گونه ای می باشد که تمام آن ب یک شخص تعلق دارد. در بین انواع اسناد ملکی یکی از معتبرترین اسناد ملکی این سند می باشد. منظور از شش دانگ شش جهت آن ملک می باشد که متعلق به یک نفر است. اقدامات حقوقی برای ثبت این سند بسیار آسان می باشد.

 

  1. سند ملکی مفروز :

کلمه مفروز دقیقا در مقابل کلمه مشاع قرار می گیرد. کلمه مفروز در قوانین ثبتی زمانی به کار می رود که شخص قصد دارد سهم خود را که در یک زمین مشاع دارد را جدا کند. به طور مثال برای اینکه بهتر متوجه این سند ملکی شوید باید بدانید، زمانی که چندین فرد سند ملکی مشاعی را دارند اگر یکی از آنها بخواهد جدا شود و سهم خود را از میان بردارد تا به صورت منفرد به ساخت و ساز مشغول شود باید آن ملک که مشاع می باشد بین صاحبان آن تقسیم شود. یکی از پیچیده ترین انواع اسناد ملکی سند مفروز می باشد.

 

  1. سند ملکی تک برگ :

اسنادی قدیمی که مربوط به سالیان پیش بوده اند، از یک دفترچه ای تشکیل شده اند که آن دفترچه چندین برگ دارد. در بین انواع اسناد ملکی سند تک برگ نوع جدیدتری می باشد که برای این اسناد در نظر گرفته شده است. بر خلاف سندهای قدیمی که با دست نوشته می شدند این سند به صورت کامپیوتری می باشد و اعتبار بیشتری هم دارد.

 


هریک از سندهای تک برگ زمانی که می خواهند صادر شوند برای یک فرد هستند و اگر صاحب آن سند بخواهد ملک خود را بفروشد آن سند را برای شخص دیگری که ملک را خریداری نموده است ارسال می کنند. در سندهایی که تک برگ هستند اطلاعات دقیق تری از آن ملک وجود دارد. مزیت این سند نسبت به سندهای دیگر این است که اصالت آن زیاد می باشد و همچنین این اسناد بسیار خوانا و شفاف هستند. بسیاری از افرادی که سند تک برگ دارند به راحتی می توانند از آن در مقابل سندهای چند صفحه ای نگهداری کنند.

 

  1. سند ملکی وقفی :

سند وقفی یکی از دیگر انواع اسناد ملکی می باشد که صاحبان آن زمین و ملک خود را وقف نموده اند، اداره اوقاف این زمین ها و لک ها را به صورت 99 ساله به دیگران اجاره می دهد و از آنها مبلغی را دریافت می کند. اگر شما بخواهید سند ملکی را خرید و فروش کنید باید از اداره اوقاف اجازه کسب کنید در غیر اینصورت اقدام شما تخلف محسوب می شود.

 

  1. سند ملکی المثنی :

    در بسیاری از حوادث امکان دارد که سند شما از بین برود، حوادثی مانند آتش سوزی،سیل و ... در اینصورت صاحبان آن املاک باید با در دست داشتن مدارک مورد نیاز درخواست المثنی سند خود را بدهند. برای ثبت این سند مراحل مختلفی وجود دارد ولی در نهایت آن را به ثبت می رسانند.

  2. سند ملکی عرصه و اعیان :

بیشتر افرادی که در شهرهای بزرگ و یا تهران خانه ای را خرید کرده اند این نام را شنیده اند. چرا که در این شهرها بیشتر منازلی که مسکونی هستند آپارتمانی می باشند و که جزء عرصه و اعیان قرار می گیرند. سند عرصه به سندی می گویند که آپارتمان در آن ملک بنا شده است و سند اعیان هم به سندی گفته می شود که واحدهایی بر روی آن زمین بنا گشته اند.

سهمی که برای هریک از مالکی در این سند مشخص می شود بستگی به متراژ آن دارد. شما اگر می خواهید سهم عرصه خود را هم مشخص کنید باید از شهرداری و ادارات مربوطه درخواست نمایید.

 

مطالب بیشتر: